Geslaagde bijeenkomst over Leefbaarheid
Staatshuys was de locatie voor de eerste en gelijk geslaagde bijeenkomst leefbaarheid. Vraagstukken over leefbaarheid staan regelmatig op de agenda. Zo zijn adviseurs van Keizers & Visser betrokken (geweest) bij projecten in dorpen waar de leefbaarheid wel een ‘boost’ kon gebruiken. Inwoners willen voorzieningen behouden en een aantrekkelijke woonomgeving creëren, zodat jongeren blijven en dorpen een vitale toekomst tegemoet gaan. Dat is niet gemakkelijk. Er zijn verschillende partijen betrokken om dit te realiseren en dat vraagt veel van allen.
Het zijn niet alleen gemeenten, maar ook maatschappelijke organisaties en afgevaardigden van inwoners die eensgezind tot breed gedragen oplossingen moeten komen. Gelukkig zijn betrokkenen ervan overtuigd dat samenwerking én communicatie van groot belang zijn voor succesvolle projecten. En zijn er voorbeelden uit de praktijk die aantonen dat dit werkt!
Geslaagde bijeenkomst Leefbaarheid
Tijdens de door Ineke Kalteren en Jan Temmink georganiseerde en goed bezochte bijeenkomst, zijn ervaringen gedeeld van projecten in 3 verschillende dorpen:
-
Rian Stamsnieder en Jacco Pronk, programma-managers bij Noaberkracht – gemeenten Tubbergen en Dinkelland
Rian en Jacco vertelden op inspirerende wijze over het Maatschappelijk Akkoord gemeente Tubbergen – MAT – en de wijze waarop dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking tussen inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers.
-
Jasper Spijk – namens de projectgroep Uithuizermeeden
Jasper nam de aanwezigen mee in de Noord-Groningse aanpak. Hier is een projectgroep ‘Visieplan Uithuizermeeden’ opgericht, die vanuit de bewoners plannen hebben ontwikkeld en voorgelegd aan de verantwoordelijke bestuurders. Hieruit zijn niet alleen mooie projecten ontwikkeld, maar ook uitgevoerd.
-
Wethouder Wolbert Meijer van de gemeente Heerde
Wolbert deelde zijn ervaringen met betrekking tot het dorp Mastenbroek. Hierbij nam het dorp zelf de regie over van de gemeente, waaruit bleek dat de inwoners zelf heel goed in staat bleken om mooie projecten op te pakken.
Hierna gingen de deelnemers zelf aan de slag met de drie bovengenoemde ervaringsverhalen. In discussievorm werden antwoorden gezocht wat zij hieruit kunnen leren voor hun eigen gemeente of organisatie. Waar zien ze mogelijkheden om het anders/beter te doen? Dat leidde tot interessante aanknopingspunten en uitdagingen.
Vervolg geslaagde bijeenkomst leefbaarheid
Vanuit de deelnemers kwam de vraag om deze bijeenkomst een vervolg te geven over vijf á zes maanden. Insteek is om (opnieuw) ervaringen te delen en te onderzoeken welke resultaten zijn behaald. Aan dit verzoek voldoen wij natuurlijk graag, daarom kijken wij uit naar de volgende geslaagde bijeenkomst leefbaarheid!
Jan Temmink
Adviseur