Een geslaagde teamdag in Veenhuizen: Van de verheffing van paupers tot pionieren met maatwerk! 


Vrijdag de dertiende is voor de meesten geen goed voorteken. Wij denken daar gelukkig anders over. Op deze dag beleefden wij als collega’s van Keizers & Visser een zeer geslaagde teamdag in het gevangenisdorp Veenhuizen.

Dit Drentse dorp maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid, sinds kort aangemerkt als Werelderfgoed.


Klein Soestdijk

Klein Soestdijk is in 1859 gebouwd voor de hoofddirecteur van de gevangenissen in Veenhuizen. Dit royale woonhuis is gebouwd in een statige en functionele stijl. De locatie in het dorp is op zich ook bijzonder.  “Klein Soestdijk” is sinds de zomer van 2021 een Bed & Breakfast met karakteristieke vertrekken en een ruime tuin. In dit prachtige gebouw waren wij de eerste grote groep, die werd ontvangen door Alea en Tim. Wij vonden het een zeer geslaagd en gastvrij experiment. Wij hebben de gehele dag gebruik gemaakt van de verschillende vertrekken en het zonnige terras.   We werden daarbij voorzien van hapjes, drankjes en een heerlijke lunch met verschillende streekproducten.    


Teamdagen Keizers & Visser, Thor. en Staatshuys 

Onze teamdagen kenmerken zich door een aantal factoren; plezier, elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen, nieuwe kennis opdoen en actief. Meerdere malen per jaar worden er teamdagen georganiseerd door verschillende collega’s. Deze keer was de organisatie in handen van Renske en Theo. De agenda bestond uit een bedrijfsmatig deel, waarin we met elkaar bespraken hoe we de kwaliteit van onze dienstverlening kunnen vergroten. Dit is en blijft een doorlopend proces. Daarna zijn we door twee specialisten van de gemeente Leeuwarden meegenomen in het Op Maat spel. Dit is een interactieve manier om met collega’s te leren om maatwerk te leveren in het sociale domein.


Rondleiding door Veenhuizen

In de middag werden we door gids Peter Bos meegenomen voor een rondleiding door Veenhuizen.  Peter is zelf opgegroeid in Veenhuizen en weet werkelijk alles over de oude kolonie. Tijdens de wandeling werden we geïnformeerd over paupers, Generaal van den Bosch en zijn verheffingsideeën, de verpleegden en de recente geschiedenis als gevangenisdorp. Een wandeling met Peter is een echte aanrader! 

Verrassende slotact!

Na de wandeling kwamen we weer terug bij het prachtige Klein Soestdijk. Hier stond de collega’s een verrassing te wachten. De dag eindigde swingend met verschillende bieren van Maallust, kaasplankjes van Kaaslust en een optreden van de band Vollek!. Deze band bracht hun Veenhuizen repertoire ten gehore. Dit tot grote verrassing van de collega’s, die hun collega Theo op contrabas en viool in een andere hoedanigheid zagen.

We kijken terug op een zeer geslaagde en actieve dag! De volgende teamdag verhuizen we naar Tilburg, waar we afscheid nemen van Arold, die van een welverdiend pensioen gaat genieten. Ook verwelkomen we weer nieuwe collega’s en nemen we afscheid van enkele van onze oud-collega’s, die ons in de coronaperiode hebben verlaten voor nieuwe stappen in hun carrière.

Teamdag Veenhuizen - Klein Soestdijk
Teamdag Veenhuizen Optreden Vollek!
Rondleiding Veenhuizen
Leeuwarder Op Maat Spel