Opening geboortehuis Thorbecke – Staatshuys

Op 30 oktober 2014 vond, na een ingrijpende en langdurende verbouwing, dan eindelijk de officiële opening plaats van het geheel heringerichte Staatshuys. Staatshuys is het geboortehuis van Thorbecke. Dit karakteristieke pand ligt aan de Thorbeckegracht te Zwolle. De opening werd verricht door mevrouw drs. A. Bijleveld, Commissaris van de Koning Overijssel, en de heer drs. H.J. Meijer, burgemeester van Zwolle.

Staatshuys

Na een ingrijpende herinrichting is het geboortehuis van Thorbecke eindelijk gereed voor gebruik. Op de ‘oude’ fundamenten van het pand is een inspiratieomgeving gecreëerd voor de overheid en maatschappelijke organisaties. Deze wordt ondersteund door de meest moderne faciliteiten om met elkaar te communiceren. Echt van deze tijd en multifunctioneel! Staatshuys heeft een grote plenaire ruimte op de benedenverdieping, twee kleinere overlegruimtes  en een zitkeuken op de bovenverdieping.

Opening 30 oktober 2014

Op 30 oktober 2014 vond de officiële opening plaats. Onder het oog van vele bestuurders hebben mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld, Commissaris van de Koning in Overijssel en de heer drs. H.J. Meijer , burgemeester van Zwolle, de openingshandeling verricht. Daarna volgden toespraken van directeur Ben Keizers, professor Remieg Aerts, Henk Jan Meijer en Ank Bijleveld.

Toespraken

Directeur Ben Keizers nam de aanwezigen mee in zijn verhaal over het geboortehuis van Thorbecke. Hij vertelde waarom hij besloot om in april 2013 dit pand te kopen. Ben is al jaren geïnspireerd door de grondgedachte van Thorbecke en van mening dat het handelen binnen de overheid ook anders kan. Met Staatshuys als eigendom wil hij laten zien dat het ook echt anders kan!
Professor Remieg Aerts volgde met een boeiend betoog over het ‘huis van Thorbecke’ . Hij vertelde hoe dat ooit bedoeld was en hoe dit anno 2014 tot uiting komt in de samenleving.
Heer Meijer sprak over Staatshuys als prachtige aanvulling voor de hoofdstad van Overijssel. Zwolle heeft als stad zoveel moois te bieden. Hij sprak daarmee ook de verwachting uit dat er veel inspiratie kan worden opgedaan, die bijdragen aan het gedachtegoed van Thorbecke.
Tot slot sprak mevrouw Bijleveld vanuit haar invalshoek als verantwoordelijke bestuurster van de provincie. Zij vertelde over haar ervaring en de wijze waarop zij opereert vanuit de gedachtegang van Thorbecke.

Augmented reality

Na de toespraken was het tijd om op een vernieuwende manier het geboortehuis van Thorbecke te openen. Door middel van een druk op de knop werd Thorbecke tot leven gewekt. Met behulp van augmented reality, bedacht door Ben Keizers, kwam een 3D geprint beeld van Thorbecke tot leven. Thorbecke zelf gaf een speech waarin hij op luchtige, doch statige wijze de aanwezigen toesprak.
Vervolgens was het tijd voor alle genodigden om, onder het genot van een hapje en een drankje, het pand te bekijken.

De foto’s van de opening zijn terug te vinden via de volgende link. Deze link brengt u bij de website van Staatshuys. Op deze website kunt u zich ook virtueel laten rondleiden door het pand. De opening van Staatshuys is ook samengevat in een korte film Opening Staatshuys.

Open Huis 31 oktober 2014

Op vrijdag 31 oktober jl. vond in het Staatshuys een Open Huis plaats. Op deze dag hebben vele relaties het geheel vernieuwde pand bezocht. De bezoekers werden rondgeleid, waarbij de verschillende mogelijkheden van het pand en de verbinding tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ werden getoond. Met veel enthousiasme en trots leidt Ben Keizers de vele bezoekers rond. Hij vertelde niet alleen over de prachtige oude details van het pand, maar ook over de mogelijkheden en toepassingen die zo kenmerkend en van toegevoegde waarde zijn voor de gasten die gebruik maken van Staatshuys. Door op een slimme wijze een ipad of notebook te gebruiken kan er bijvoorbeeld papierloos worden vergaderd. De 3D animatie, waarin Thorbecke tot leven komt in zijn geboortehuis en de aanwezigen toespreekt, zorgt voor een speciale ervaring.

’s Avonds waren de buren uitgenodigd om Staatshuys ook eens van binnen te zien. In een ongedwongen en zeer gezellige sfeer is er een goed contact tot stand gekomen met de omwonenden. Voorzichtig werd ook al gesproken over een buurtfeest.

Reunie Keizers & Visser

Zaterdag 1 november vond in Staatshuys de lang verwachtte reünie plaats van Keizers & Visser en het vroegere Keizers. Vele collega’s en oud-collega’s troffen elkaar na jaren weer eens om bij te praten en de prachtige locatie te bekijken. Met veel enthousiasme werden ideeën uitgewisseld en bijgepraat over. Staatshuys is vanaf deze dag ook officieel in gebruik genomen als uitvalsbasis van al onze adviseurs. Zij komen hier bij elkaar voor kennissessies, vergaderingen en teamdagen.

Meer informatie

Laat u virtueel rondleiding door dit prachtige pand op de geheel vernieuwde website van Staatshuys. Aanvullende informatie rondom het Geboortehuis van Thorbecke – Staatshuys, de mogelijkheden en activiteiten vindt u hier ook terug.

 
Logo Staatshuys geboortehuis Thorbecke Zwolle