Energiearmoede: achter de voordeur

Samen met een assistent projectleider van Thor.  heb ik een dag meegelopen met de energiecoaches van Winst uit je woning. We hebben vier huishoudens bezocht, die in financiële problemen waren mede door de hoge energierekening. Als Projectleider aanpak Energiearmoede kon ik zo zelf ervaren wat er speelt achter de voordeur bij mensen. Het volgende bezoek heeft voor mij in één keer duidelijk gemaakt hoe complex de situatie voor huishoudens is, maar vooral ook hoe belangrijk het is om integraal naar energiearmoede te kijken.

Een voorbeeld

De adviseur komt binnen en vraagt aan mevrouw waar behoefte aan is: “U heeft zich aangemeld naar aanleiding van de brief die u heeft ontvangen van de gemeente. “

“ Ja, hallo, kom binnen. Bent u bang voor honden? Nee, oh, dat is mooi. Ik heb twee pitbulls, omdat ik nog steeds bang ben voor mijn ex. We zijn al twee jaar gescheiden, maar hij blijft moeilijk doen. Kijk daar zit de ene in de bench. De andere heb ik al buiten gezet. Hij blaft nog een beetje. Ja, mijn kinderen zijn twee en vier jaar, die hebben nu vakantie. Deze mevrouw is mijn coach van het Leger des Heils. Ik zit nu in de schuldhulpverlening, want ik weet het niet meer. Ik heb een stroomverbruik van 7000kwh per jaar. Er is al onderzoek gedaan. Het energiebedrijf begrijpt het ook niet. Ik weet eigenlijk zeker dat mijn stroom wordt afgetapt. Laatst is hierachter een wietplantage opgerold maar jammer genoeg kunnen ze geen draadje vinden.”

“En wat zou ik voor u kunnen doen”

 “Ja, dat weet ik niet precies. Nou, het is altijd koud bij het raam aan de voorkant van het huis”. Wat kunt u daaraan doen?”

“Ik zal eens voor u kijken, ik heb in ieder geval tochtstrips meegenomen, maar ook nog allerlei andere producten zoals radiotorfolie”

Armoede in zijn algemeenheid

De energiecoach gaat aan het werk en ikzelf maak een praatje met de bewoonster en de coach van het Leger des Heils. Tijdens ons gesprek wordt het voor deze coach al gauw duidelijk dat haar cliënt in een moeilijk pakket zit. Het aanpakken van energiearmoede is een grote uitdaging, omdat het een onderdeel betreft van armoede in zijn algemeenheid. Huishoudens verkeren door de armoede in een stressvolle situatie, waardoor ze situaties niet meer overzien. Consulenten binnen de gemeente hebben veel ervaring met deze problematiek.

Hoe mooi zou het zijn als gemeente en woningbouwcorporaties samen een integrale aanpak kunnen ontwikkelen op inkomensondersteuning en (energie-) armoede? Deze moet dan aansluiten op meerdere problemen in huishoudens. Dan kunnen we vanuit vertrouwen in de huishoudens het gesprek voeren! De energiecoaches van Winst uit je woning hebben hierin onbewust een belangrijke rol in gespeeld. Zij zijn een hele belangrijke schakel.

 

 

Adviseur en lid expertteam energiearmoede

Manon Vos - Vlamings

Adviseur / Projectleider aanpak Energiearmoede